Bruk ferien til å lade opp

Ferietid er også tid for refleksjon, og som leder av foreningen innrømmer jeg at vårsemesteret ble annerledes enn ventet. Det var ikke så mange som hadde trodd at krisen i finansmarkedene skulle ramme så hardt som den gjorde, og det er ikke sikkert at vi har fått den innover oss skikkelig enda heller. Men hverken medlemmer eller andre merker mye til det. Her i traktene hvor jeg skal feriere har alle nok med sitt i så måte. Jeg spurte hos noen bygningsarbeidere her om dagen, og de visste ikke annet enn at både de og kollegene var godt belagt med oppdrag også etter ferien. Vi er jo optimister i dette landet, og så får vi tro at publikum ikke utsetter tannbehandlingen lengre nå enn de har gjort. Det vil ikke være bra først og fremst for tannhelsen, men også for tannlegene som kan få slakk, for så å få altfor mye å gjøre når konjunkturene går oppover igjen.

De politiske partienes landsmøtesesong er over for denne gang, og siden de aller fleste har høye ambisjoner om økte ressurser til tannhelsetjenesten er det påfallende liten interesse i opinionen for hva tannlegeforeningen synes om dette. Men den kan komme når vi går inn i valgkampen.

Vi har merket oss at partiene mener det er penger som skal til for å få bedret tannhelsen hos den norske befolkning. Det er jeg ikke så sikker på om det finnes faglig grunnlag for å hevde. På NTFs nettsted er det tilgang på presseklipp. Jeg anbefaler å følge med der. I dag står det om undersøkelser i en østfoldby der barn som ikke går til tannhelsetjenesten, og der slås det fast at ikke møtt-problematikken er svært sammensatt og at det ofte ligger familieproblemer bak, blant annet. Det forstår jeg, og det er lett å anta at det er problemstillinger som strekker seg videre inn i voksenlivet også. Det er mange som ikke oppsøker tannhelsetjenesten selv om de får betalt for det. Her tror jeg mange politikere forregner seg.

Erfaringene fra tannvårdsreformen i Sverige så langt tyder i følge min svenske kollega på at reformen ikke treffer dem som har størst behov. Og da er vi tilbake til stortingsmeldingen og konklusjonene der, om at generelle ordninger neppe treffer. Vår holdning er at mer støtte til dem som har størst behov tannhelsemessig vil gi best effekt. Vedtakene på landsmøtene til de politiske partiene minner mer om en velferdsreform, eller betalingsreform enn en tannhelsereform. Hovedstyret har imidlertid ikke tenkt å sitte med hendene i fanget til politikerne har bestemt hvordan dette skal bli. Det er satt i gang et arbeid med kartlegging av ulike modellers svakheter og styrker, med mer. Her er det mange momenter som må vurderes, og Tannlegeforeningen må ha et grunnlag for å kunne ha holdninger til disse politiske spørsmålene når det til slutt skal fattes vedtak i representantskapet.

Vi arbeider med å få så mange avklaringer som mulig før innspurten i valgkampen starter, og det er nok slik at politikerne er mest opptatt av prinsipper og de store trekk. Så blir det fagmiljøene og sentrale helsebyråkratier sin utfordring å løse disse.

Det er derfor bra at vi har ferietid innimellom her. Andre gjøremål enn det faste arbeidet er viktig for en periode. Oppfordringen min til dere alle blir derfor å koble ut og gjennom andre aktiviteter, enten det er snekring på hytta eller rolig strandliv ett eller annet sted i verden: Nyt ferien og kom tilbake og delta i utformingen av NTFs politikk for årene fremover. Vi kan stå overfor svært viktige veivalg, og da er det godt for alle foreningsledd at det er trygt forankret i medlemsmassen. Slutt derfor opp om møtene i lokalforeningene når ferien er over.

Med dette ønskes alle en riktig god sommer!

GunnarLyngstad